Start  /  Komunikaty  /  2018/2019  /  Tydzień warzywno - owocowy

Tydzień warzywno - owocowy

Serdecznie zapraszamy do udziału w szkolnym tygodniu warzywno – owocowym pod hasłem

„Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa? Czyli sałatkowy zawrót głowy”.

KLASY: 0 - 3 SP

TERMIN: 03.06. – 07.06.2019r.

CEL AKCJI:

-Promowanie zdrowego trybu życia;

-Promowanie przygotowywania posiłków w domu, zamiast kupowania gotowych i wysoko - przetworzonych.

-Poznanie technik przyrządzania posiłku oraz zasad bezpieczeństwa w kuchni.

-Poznanie różnorodnych owoców i warzyw.

-Pokazanie, jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw w naszej codziennej diecie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wpływu na naszą odporność.

-Utrwalenie nawyku spożywania owoców i warzyw podczas każdego posiłku w ciągu dnia.

-Współdziałanie i współpraca koleżeńska.

-Pokazanie jak można wykorzystać warzywa i owoce w kuchni.

-Wspólne przygotowywanie posiłku w szkole oraz pokazanie, ile jak można wspólnie z rodzicami przygotowywać posiłki.

 

ZASADY PRZEBIEGU TYGODNIA WARZYWNO – OWOCOWEGO:

1. Akcja rozpoczyna się w poniedziałek 3 czerwca br.

2. W tygodniu warzywno – owocowym biorą udział klasy 0 – 3 SP.

3. Każda klasa dostaje od organizatorów informacje o przebiegu i zasadach uczestnictwa w tygodniu warzywno – owocowym oraz Karty spożycia owoców i warzyw.

4. Każdego dnia podczas przerwy śniadaniowej za spożyty owoc lub warzywo Nauczyciel stawia + w tabeli ucznia i podpisuje.

5. Owoc lub warzywo może być dowolne.

6. Każda klasa otrzymuje od organizatorów Kartę spożycia warzyw i owoców dla każdego ucznia.

7. Podczas tygodnia chętni uczniowie ze świetlicy szkolnej będą w ramach warsztatów wspólnie pod nadzorem Nauczycieli przygotowywać posiłek - ( sałatka warzywna).

8. Tydzień kończy się w piątek 07 czerwca 2019r. w tym dniu odbędzie się podsumowanie tygodnia owocowo – warzywnego pod hasłem „DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ OWOCE I WARZYWA? CZYLI SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY”.

9. Każda klasa do 7 czerwca 2019r. wspólnie przygotowuje wierszyk albo piosenkę, którą przekazuje na plakacie. Tematyka utworu związana jest ze zdrowym odżywianiem.

10. Karty składamy do 7 czerwca 2019r. do p. Urszuli Szostek lub p. Moniki Kozioł.

11. Wyniki konkursu i nagrody dla zwycięscy zostaną ogłoszone i wręczone w klasach.

 

ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW I OBLICZENIA WYNIKÓW.

1. Każde dziecko może otrzymać maksymalnie 1 punkt za zjedzone warzywo lub owoc podczas przerwy śniadaniowej..

2. Gdy nie zje lub zapomni o spożyciu warzywa lub owocu, wtedy w tabelce zostawia wolne miejsce.

3. Nie ma punktów ujemnych !!!!

4. Nauczyciel wpisuje plus i podpisuje się.

5. Oddajemy Kartę do 7 czerwca 2019r.

Rekrutacja uzupełniająca. Zapraszamy na indywidualne spotkania. Prosimy o wcześniejsze umówienie się telefoniczne +48 22 620 36 58 lub +48 22 652-23-99 czynny codziennie w godz. 7.30-15.00 więcej informacji. ***