Tydzień warzywno - owocowy
Serdecznie zapraszamy do udziału w szkolnym tygodniu warzywno – owocowym pod hasłem
„Dlaczego warto spożywać owoce i warzywa? Czyli sałatkowy zawrót głowy”.
KLASY: 0 - 3 SP
TERMIN: 03.06. – 07.06.2019r.
CEL AKCJI:
-Promowanie zdrowego trybu życia;
-Promowanie przygotowywania posiłków w domu, zamiast kupowania gotowych i wysoko - przetworzonych.
-Poznanie technik przyrządzania posiłku oraz zasad bezpieczeństwa w kuchni.
-Poznanie różnorodnych owoców i warzyw.
-Pokazanie, jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw w naszej codziennej diecie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wpływu na naszą odporność.
-Utrwalenie nawyku spożywania owoców i warzyw podczas każdego posiłku w ciągu dnia.
-Współdziałanie i współpraca koleżeńska.
-Pokazanie jak można wykorzystać warzywa i owoce w kuchni.
-Wspólne przygotowywanie posiłku w szkole oraz pokazanie, ile jak można wspólnie z rodzicami przygotowywać posiłki.
ZASADY PRZEBIEGU TYGODNIA WARZYWNO – OWOCOWEGO:
1. Akcja rozpoczyna się w poniedziałek 3 czerwca br.
2. W tygodniu warzywno – owocowym biorą udział klasy 0 – 3 SP.
3. Każda klasa dostaje od organizatorów informacje o przebiegu i zasadach uczestnictwa w tygodniu warzywno – owocowym oraz Karty spożycia owoców i warzyw.
4. Każdego dnia podczas przerwy śniadaniowej za spożyty owoc lub warzywo Nauczyciel stawia + w tabeli ucznia i podpisuje.
5. Owoc lub warzywo może być dowolne.
6. Każda klasa otrzymuje od organizatorów Kartę spożycia warzyw i owoców dla każdego ucznia.
7. Podczas tygodnia chętni uczniowie ze świetlicy szkolnej będą w ramach warsztatów wspólnie pod nadzorem Nauczycieli przygotowywać posiłek - ( sałatka warzywna).
8. Tydzień kończy się w piątek 07 czerwca 2019r. w tym dniu odbędzie się podsumowanie tygodnia owocowo – warzywnego pod hasłem „DLACZEGO WARTO SPOŻYWAĆ OWOCE I WARZYWA? CZYLI SAŁATKOWY ZAWRÓT GŁOWY”.
9. Każda klasa do 7 czerwca 2019r. wspólnie przygotowuje wierszyk albo piosenkę, którą przekazuje na plakacie. Tematyka utworu związana jest ze zdrowym odżywianiem.
10. Karty składamy do 7 czerwca 2019r. do p. Urszuli Szostek lub p. Moniki Kozioł.
11. Wyniki konkursu i nagrody dla zwycięscy zostaną ogłoszone i wręczone w klasach.
ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW I OBLICZENIA WYNIKÓW.
1. Każde dziecko może otrzymać maksymalnie 1 punkt za zjedzone warzywo lub owoc podczas przerwy śniadaniowej..
2. Gdy nie zje lub zapomni o spożyciu warzywa lub owocu, wtedy w tabelce zostawia wolne miejsce.
3. Nie ma punktów ujemnych !!!!
4. Nauczyciel wpisuje plus i podpisuje się.
5. Oddajemy Kartę do 7 czerwca 2019r.