Zapraszamy do zapoznania się z nowym numerem gazetki szkolnej Prymusek-03-2023

Start » Komunikaty » 2017/2018 » Tydzień warzywno - owocowy

Tydzień warzywno - owocowy

POD HASŁEM „DLACZEGO WARTO UMIEĆ GOTOWAĆ? CZYLI PRZYGODA W KUCHNI”

 

ORGANIZATORZY: URSZULA SZOSTEK ORAZ MONIKA KOZIOŁ

KLASY: 0 - 6 SP

TERMIN TYGODNIA: 23.04. – 27.04.018r.

CEL AKCJI:

➢      Promowanie zdrowego trybu życia;

➢      Promowanie przygotowywania posiłków w domu, zamiast kupowania gotowych i wysoko - przetworzonych..

➢      Poznanie technik przyrządzania posiłku oraz zasad bezpieczeństwa w kuchni.

➢      Poznanie różnorodnych owoców i warzyw;

➢      Pokazanie, jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw w naszej codziennej diecie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i wpływu na naszą odporność.

➢      Utrwalenie nawyku spożywania owoców i warzyw podczas każdego posiłku w ciągu dnia.

➢      Współdziałanie i współpraca w ramach szkolnego programu profilaktyczno – wychowawczego.

➢      Wspólne przygotowywanie posiłku w szkole i pokazanie, ile jak można wspólnie z rodzicami przygotowywać posiłki..

 

ZASADY PRZEBIEGU TYGODNIA WARZYWNO – OWOCOWEGO:

 

  1. Akcja rozpoczyna się w poniedziałek 23 kwietnia br.
  2. Każda klasa dostaje od organizatorów informacje o przebiegu i zasadach uczestnictwa w tygodniu warzywno – owocowym oraz Kartę spożycia owoców i warzyw.
  3. Każdego dnia za spożyty owoc lub warzywo do posiłku Nauczyciel lub Rodzic / Opiekun dziecka stawia + w tabeli i podpisuje.
  4. Każda klasa otrzymuje od organizatorów Karty spożycia warzyw i owoców dla wszystkich uczniów.
  5. Podczas tygodnia chętni uczniowie ze świetlicy szkolnej będą       w ramach warsztatów wspólnie pod nadzorem Nauczycieli przygotowywać posiłek - (racuchy/placuszki lub naleśniki).
  6. Tydzień kończy się w piątek 27 kwietnia 2018r., w tym dniu odbędzie się podsumowanie tygodnia owocowo – warzywnego pod hasłem „DLACZEGO WARTO UMIEĆ GOTOWAĆ?       CZYLI PRZYGODA W KUCHNI”.
  7. Karty składamy do 7 maja 2018r. do p. Urszuli Szostek lub p. Moniki Kozioł.
  8. Wyniki konkursu i nagrody zostaną       ogłoszone i wręczone na apelu.

 

ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW I OBLICZENIA WYNIKÓW.

  1. Każde dziecko może otrzymać maksymalnie 1 punkt zjedzone warzywo lub owoc do posiłku.
  2. Gdy nie zje, lub zapomni o spożyciu warzywa lub owocu, wtedy w tabelce zostawia wolne miejsce.
  3. Nie ma punktów ujemnych !!!!
  4. Nauczyciel albo rodzic wpisuje plus i podpisuje się.
  5. Maksymalnie można zdobyć 20 punktów.
  6. Oddajemy Kartę do 7 maja 2018r.

 

Organizatorzy:

Urszula Szostek

Monika Kozioł